TomTom neemt Duitse start-up Autonomos over

18-01-2017 - Amsterdam

TomTom (TOM2) heeft het in Berlijn gevestigde bedrijf Autonomos overgenomen en versterkt daarmee haar positie op het gebied van zelfrijdende auto’s.

Autonomos is sinds haar oprichting in 2012 actief op het vlak van research & development voor systemen die autonoom rijden mogelijk maken. In de afgelopen jaren is onder andere expertise opgedaan en technologie ontwikkeld op het gebied van 3D sensortechnologie en digitale beeldverwerking. Ook is een complete software stack voor autonoom rijden ontwikkeld. Voor dat ze Autonomos startten, werkten de oprichters aan ‘automated driving’-projecten aan de Vrije Universiteit van Berlijn.

Door de overname is TomTom versterkt met een team dat qua ervaring teruggaat naar de DARPA Grand Challenge competitions. Bij TomTom zullen zij bijdragen aan het verder ontwikkelen van de map-based producten ten behoeve van zelfrijzende auto’s. Het in-house hebben van een eigen driving stack stelt TomTom in staat om haar klanten nog beter van dienst te zijn met producten als de HD-kaart, RoadDNA en navigatie, traffic en andere cloud based diensten.

“Dit is een belangrijke overname voor ons”, aldus Harold Goddijn, CEO en mede oprichter van TomTom. “Hiermee zetten we ons nog nadrukkelijker op de kaart als marktleiders in autonoom rijden. Een verdere versterking van onze expertise en mogelijkheden om de toekomst van autorijden verder vorm te geven.”

“We zijn er trots op dat we door de wereldmarktleiders op het gebied van kaarttechnologie zijn uitgekozen om gezamenlijk autonoom rijden naar de volgende fase te brengen”, aldus Tinosch Ganjineh, CEO en co-founder van Autonomos. “De technologie van TomTom en onze slimme driving know how zijn een perfecte combinatie om de droom van zelfrijdende auto’s realiteit te maken.”

This document contains inside information as meant in clause 7 of the Market Abuse Regulation.

Over TomTom
Bij TomTom (TOM2) hebben we het tot onze missie verheven om technologie zo makkelijk te maken, dat iedereen meer kan bereiken.

We hebben het navigatiesysteem versimpeld en zo miljoenen mensen geholpen hun bestemming te vinden. We zijn tot op de dag van vandaag bezig met het vergemakkelijken van het complexe, zodat technologie voor iedereen toegankelijk wordt. Ons bedrijf bestaat uit vier klantgerichte business units: Consumer, Telematics, Automotive en Licensing.

We maken makkelijk te gebruiken navigatiesystemen, sporthorloges en action camera’s voor consumenten. Met de fleetmanagement-oplossingen van Telematics helpen we ondernemingen met een wagenpark hun resultaten te optimaliseren. We hebben een toonaangevend realtime wegenkaartenplatform voor innovatieve locatiegebonden diensten en met de auto-industrie realiseren de zelfsturende auto.

Ons hoofdkantoor is sinds onze oprichting in 1991 gevestigd in Amsterdam. We hebben 4.600 medewerkers en we verkopen onze producten wereldwijd.

Over Autonomos
Autonomos GmbH is een high-tech start-up uit Berlijn (Duitsland), die naast software en diensten voor autonoom rijden, ook specifieke veiligheids- en automatiseringsoplossingen voor bedrijfswagens levert. Autonomos GmbH is opgericht in 2012 door voormalige leden van de ‘intelligent systems workgroup’ van de Freie Universitaet Berlin; een vooraanstaand robot laboratorium in Duitsland, bekend door haar wereldwijde experimenten met zelf rijdende auto’s. Met IBB (Investitionbank of Berlin) en alubi capital GmbH, van Business Angel Alfred Möckel, als investeerders is Autonomos zelfstandig uitgegroeid tot een team van dertig hoog opgeleide software engineers in Berlijn en Frankfurt.
Autonomos werkt met autofabrikanten en tier-1 toeleveranciers om highly automated driving functies te ontwikkelen en prototypes te testen. Als deelnemer in het ADASIS consortium, draagt Autonomous actief bij aan de ontwikkeling van standaarden voor toekomstige HD-kaarten ten behoeve van autonoom rijden.

Bekijk andere publicaties