Utrechtse afdelingen workshoppen en vergaderen in Maarssen

19-11-2018 - Amsterdam

De clustervergadering Utrecht van donderdag 15 november kon rekenen op een goede opkomst. Ruim 100 mensen waren naar de Glazen Ruimte in Maarssen gekomen.

Cor Mulckhuyse, voorzitter van afdeling Noord-West Utrecht verrichtte de aftrap van de gecombineerde sessie. Hij heette zijn eigen afdeling, Amersfoort en Omstreken, Utrecht en Omstreken en Het Gooi en Omstreken welkom en lichte het programma toe. Dat bestond uit vier workshops van een uur, vier aparte ledenvergaderingen en een aansluitende gezamenlijke borrel en diner. 
De workshop waaruit de leden er eentje konden kiezen, waren BENG, Modern werkgeverschap, Timemanagement en Leiderschap & Veiligheid. Stuk voor stuk aansprekende thema’s en voor ieder wat wils. Vooral de eerste drie konden met tussen de 25 en de 30 deelnemers op veel belangstelling rekenen.

Hoe behoud je personeel?
De workshop Modern werkgeverschap behandelde een actueel onderwerp: behoud van personeel. Voor velen is het heel herkenbaar dat werknemers in deze tijd van schaarste op de arbeidsmarkt gemakkelijk overstappen als ze elders meer kunnen verdienen. Harold Schenk van Accountantskantoor De Jong & Laan maakte echter duidelijk dat salaris niet het enige is dat medewerkers boeit en bindt. Elke werknemer wil een 2.0 versie van zichzelf worden, dus daar moet je als werkgever op anticiperen, legde hij uit. Zaken als ruimte geven voor ontwikkeling, scholing doorgroeimogelijkheden, waardering geven zijn daarom minstens zo belangrijk als geld.
Gehoord worden is ook belangrijk voor velen. Iedereen kent wel de werknemer die veel klaagt en zegt dat ‘ze toch nooit luisteren’. Hoe ga je daar mee om? was de vraag. Ruimte geven om te praten en luisteren naar zijn verhaal, was het advies. Op zijn minst voorkomt het dat de sfeer verzuurt. En het kan zomaar zijn dat er heel zinnige zaken naar voren komen.
Voor de deelnemers aan de workshop was veel van wat Schenk vertelde heel herkenbaar. Maar hoewel niet alles nieuw was, was het wel erg belangrijk om weer even bewust te worden van het belang. Het is immers erg gemakkelijk om in de waan van de dag dit soort personeelsaangelegenheden te laten versloffen. Tijdig actie ondernemen is belangrijk. Al was het maar om dat het erg veel tijd en energie kost om ongemotiveerde medewerkers die hun tijd wel uitzitten weer enthousiaste en gedreven te krijgen.

Aansluitend aan de workshops vergaderden de afdelingen. Uiteraard apart van elkaar, maar voor elke afdeling staat de laatste vergadering van het jaar toch vooral in het teken van vooruitkijken naar het programma en de activiteiten voor het komende jaar. De borrel en het diner gaven vervolgens ruimschoots gelegenheid om te netwerken en kennis te maken met collega-bedrijven van andere afdelingen.

Lees meerBekijk andere publicaties