Van uitstel komt geen afstel, en zeker niet als het om werken met zzp’ers gaat

26-04-2018 - Amsterdam

De deelnemers aan de themabijeenkomst ‘Werken met zzp’ers’ zullen woensdag 25 april met een dubbel gevoel huiswaarts zijn gekeerd; wijzer maar niet blijer. Een bevrijdend antwoord op de meest prangende vraag bleek er namelijk niet te zijn.

Rode draad

Hoe kun je binnen de huidige regels zzp’ers inhuren als je een capaciteitsprobleem hebt? Daar draaide het 25 april vooral om tijdens de themabijeenkomst van de afdeling Midden-Holland. Chantal Bos, vroeger van Bouwend Nederland tegenwoordig werkzaam bij VRO, was ingehuurd om als zzp-expert van alles te vertellen over het werken met zpp’ers. Maar ook zij kon eigenlijk niet anders dan aangeven dat de bouw met een uitermate lastig stukje regelgeving is opgezadeld. Veel bedrijven zien zich door het tekort aan personeel immers genoodzaakt om zzp’ers in te huren. Maar in negen van de tien gevallen kan dat eigenlijk niet zonder dat er een gezagsverhouding ontstaat. En dan is er sprake van een fictieve dienstbetrekking met alle financiële gevolgen van dien.

De Wereld Draait Door

Die gezagsverhouding blijkt een ingewikkeld ding voor veel bedrijven. Want ontstaat die al door bijvoorbeeld een gewone werkinstructie te geven? Aan de hand van een paar aansprekende voorbeelden gaf Chantal daar meer duidelijkheid over. Matthijs van Nieuwkerk bijvoorbeeld is een van de zeer weinige tv-presentatoren die als zelfstandige werkt. Hij bepaalt zelf het format van DWDD, is zelf verantwoordelijk voor de teksten, kiest zelf de gasten; omroep BNNVARA heeft daar bitter weinig over te zeggen. Het zijn vrijheden die de meeste andere presentatoren niet hebben. Zij moeten het bijvoorbeeld doen met scripts van de redactie en dragen verplicht kleding van een sponsor. Ze zijn dan ook in loondienst.
Die luxe van kiezen hebben bouwbedrijven eigenlijk niet. Die hebben te maken met een personeelstekort en kunnen dat eigenlijk alleen invullen door zzp’ers in te huren. Want diezelfde zzp’ers hebben doorgaans geen trek meer in een dienstverband.

Van uitstel komt niet altijd afstel

Dat de invoering van de wet DBA, of beter gezegd de handhaving ervan, nu al diverse keren is uitgesteld, heeft de branche wellicht wat in slaap gewiegd. Maar Chantal Bos waarschuwde de deelnemers dat de overheid van zins is om die handhaving op niet al te lange termijn toch op te pakken.
Een wake up call dus, en niet bepaald een aangename. Onmogelijk is het niet voor de bouw om met zzp’ers te werken maar moeilijk is het wel, wil je je goed aan de regels houden tenminste. Want wie zelfstandigen puur als ‘extra handjes’ inzet, heeft toch al gauw met fictief dienstverband te maken in plaats van onderaanneming. En dat kan bij controle tot naheffingen van de van de belastingdienst leiden.

Lees meerBekijk andere publicaties