Vijf tips om tijdens je vakantie veilig ‘thuis te werken’

03-07-2020 - Oosterhout

Nu veel landen de coronamaatregelen versoepelen en toeristen meer en meer toelaten, zullen velen nog een zomervakantie boeken. In de afgelopen periode is iedereen gewend geraakt aan thuiswerken, en ook tijdens de zomervakantie zullen velen hun computer meenemen om vanaf hun binnen- of buitenlandse vakantieadres zakelijke mails te beantwoorden.

Om ervoor te zorgen dat zakelijke activiteiten ongestoord verder kunnen gaan terwijl je aan de rand van het zwembad zit of op je hotelkamer, volgen hier vijf tips om tijdens de vakantieperiode veilig ‘thuis te werken’.

#1 Vraag je werkgever om advies voordat je met vakantie gaat.
Ga er niet vanuit dat het meteen ‘OK’ is als je op reis gaat zonder dat je IT-team mee te delen. Het zal hen opvallen dat je netwerkverkeer plotseling wordt geactiveerd vanaf je buitenlandse vakantieadres, een adres dat hen niet bekend voorkomt. Wanneer een cybersecurity-team waakzaam is, zullen ze dit zeker willen onderzoeken.

#2 Versleutel apparaten.
De kans om iets te verliezen (of erger: beroofd te worden) is aanzienlijk groter wanneer je op reis bent. Android- en iOS-smartphones zijn standaard versleuteld, maar de beveiliging hangt nog steeds af van een lockcode die een dief niet gemakkelijk kan raden. Alle Macs kunnen worden versleuteld met FileVault, dat deel uitmaakt van iOS; op Windows hangt het ervan af of Windows Home of Pro / Enterprise is geïnstalleerd. Vraag je IT-team om hierbij uitkomst te bieden.

#3 Maak een overzicht van je wachtwoorden.
Gebruik je aanstaande reis als reden om je wachtwoorden goed te ordenen. Elk account heeft een ander en sterk wachtwoord nodig, dus vraag een wachtwoordbeheerder om hulp. Neem contact op met IT om te zien of er een bedrijfsstandaard is, die mogelijk ook een veilige back-up van wachtwoorden omvat.

#4 Schakel 2FA in.
Tweefactorauthenticatie (2FA) is meestal gebaseerd op eenmalige codes die naar je telefoon worden gestuurd of door een speciale app worden gegenereerd. 2FA is mogelijk wat gedoe maar een enorme blokkering voor boeven.

#5 Maak een back-up voordat je op pad gaat.
Maak een back-up die veilig thuis is opgeslagen, die niet verloren kan gaan of gestolen terwijl je op reis bent. Zorg ervoor dat de back-up gecodeerd wordt wanneer deze wordt gemaakt, zodat deze nutteloos is als deze wordt gestolen.

Bekijk andere publicaties