Vliegeniersboegbeeld Benno Baksteen legt Midden-Holland uit over veiligheid

05-11-2018 - Amsterdam

Een presentatie van Benno Baksteen over veiligheid maakte de ledenbijeenkomst van Midden-Holland tot een zeer levendige en geslaagde sessie.

Zo’n 25 tot 30 leden waren 1 november naar de ledenbijeenkomst van de afdeling Midden Holland in Café Groen in Hoofddorp gekomen. Ze maakten er onder meer kennis met Joost Swaan. De voormalige advocaat komt per 1 december het team van Regio Randstad Noord versterken. Als verenigingsmanager voor de afdelingen Midden Holland, Amsterdam en het Infraplatform gaat hij de contacten met de leden onderhouden, het bestuur ondersteunen en evenementen organiseren.

Fatale fouten

Na de introductie van Joost door afdelingsvoorzitter Kees Vermeulen, werd de focus gericht op een zeer actueel thema in de bouw: veiligheid. Spreker Benno Baksteen, voormalig voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers, nam de aanwezigen mee in de wereld van de luchtvaart. Veiligheid is daar van levensbelang; een fout heeft vaak fatale gevolgen. Het aantal ongelukken in de luchtvaart is echter bijzonder klein, vertelde Baksteen. Per miljoen keer dat er een vliegtuig start, gaat het maar 0,3 keer mis. Dat heeft alles te maken met de veiligheidscultuur die er heerst, de ‘mindset’ van het personeel. Iets waar de bouw nog een flinke weg in heeft de gaan, constateert Baksteen.

Niet straffen maar helpen

Een belangrijke stap is om mensen niet als onderdeel van het probleem te zien, maar als de oplossing ervan. Veiligheid is nu eenmaal niet van bovenaf af te dwingen, het besef en verantwoordelijkheidsgevoel moet vanuit het personeel zélf komen. Mensen dus niet straffen als ze een fout hebben gemaakt maar ze helpen te leren die fout niet een tweede keer te maken. Dat vraagt om ee andere ‘mindset’, om nadenken over wat je doet en waarom je het doet. Om het besef dat een checklist niets iets is waar je zo snel mogelijk alle vinkjes op gezet moet hebben, maar iets waar je bewust mee bezig moet zijn; over elke stap nadenken, tot je door laten dringen waarom je iets  wat op die checklist staat, moet doen. Voor een branche waarin partijen toch wel vaak vooral naar een ander wijzen als het om verantwoordelijkheid gaat, is zo’n ‘mindswitch’ een lastige stap, maar wel een noodzakelijke.
Het beeldende verhaal van Baksteen maakte indruk op de aanwezigen en leverde voldoende stof tot praten op voor de nazit.

Bekijk andere publicaties