Voormalige schuur wordt energieneutrale woning

23-06-2020 - Nieuwegein

Een originele balkenconstructie uit het jaar 1830, een fraai rieten dak en vooral dat fantastische uitzicht over de Brabantse velden: Patrick Tent en Patricia Kruis werden op slag verliefd op de voormalige boerenschuur aan de Zuidlangeweg in Oudemolen. Hij verbouwt het momenteel tot een (bijna) energieneutrale woning. Een plattelandsdroom die uitkomt. “We wisten vooraf dat het herbestemmen een lang traject zou zijn, maar het is een succes gebleken. Nu blijft de cultuurhistorische waarde van de schuur behouden.”

Ooit deed de karakteristieke schuur dienst als varkensstal. Daarna jarenlang als bedrijfsgebouw van Piet de Lint, die machines voor (land)bouw en grondverzet verkocht. Piet en Lucy de Lint woonden in het bijbehorende woonhuis. Dat de schuur bijzonder was, wisten zij toen al, vertelt hun zoon Menno de Lint, die de verkoop vande panden van zijn ouders op zich nam toen zij kleiner wilden gaan wonen. “Op een kaart uit 1830 is de schuur aangegeven, waarschijnlijk is deze nog ouder”, zegt hij. “Mijn vader kreeg in 1976 nog subsidie om het rieten dak in ere te herstellen. Dat deed hij liever dan alles platgooien en een moderne loods terugzetten. Maar de kosten van een rieten dak komen iedere 25 jaar terug. Voor een gebouw dat enkel dienstdoet als opslag, zoals dat sinds 2005 het geval was, is dat nooit rendabel. Mijn ouders wilden de schuur het liefste doorgeven aan eigenaren die hem wilden behouden.”

Cultuurhistorische waarde

Die gedachte lag aan de basis van het plan om het perceel te splitsen en vervolgens het woonhuis en de schuur apart te verkopen. De Lint nam adviseur Niels Mureau in de arm, die contact legde met de Ruimtelijke Ordening-specialist van gemeente Moerdijk. Er volgden vele gesprekken met provincie en gemeente om draagvlak en rechtsgeldige onderbouwing te krijgen om de agrarische nevenbestemming van de schuur te wijzigen in wonen. De schuur, met haar vierbeukige vorm die zo karakteristiek is voor het West-Brabantse kleigebied, werd getoetst op haar cultuurhistorische waarde en kreeg die door de originele houten kapconstructie toegekend.

Lees meerBekijk andere publicaties