Wat is de overeenkomst tussen bouwverkeer en fietsbanden?

19-04-2019 - Amsterdam

De stemming zat er goed in op de bijeenkomst van afdeling Amsterdam woensdag 17 april. De spectaculaire overwinning van Ajax in Turijn was daar niet vreemd aan uiteraard. En ook de locatie en het programma droegen een stevig steentje bij. Meer dan 35 leden kregen een rondleiding bij de Heineken Experience en verzamelden zich vervolgens in de Molenzolder.

In de als bruin café ingerichte vergaderruimte gaf Walther Ploos van Amstel een lezing over bouwlogistiek. De lector City Logistics aan de Hogeschool van Amsterdam legde de Bouwend Nederland-leden een interessante vraag voor; “Hoeveel procent van alle verkeer in Amsterdam bestaat uit bezorgdiensten, denken jullie?” Het juiste antwoord bleek 4% te zijn en dat is aanzienlijk lager dan alle aanwezigen hadden ingeschat. Grootste ’boosdoeners’ zijn horeca en bouw, zo wijzen onderzoeken uit.
Dat kan anders, aldus Walther Ploos van Amstel. En het is ook verstandig om daar als branche goed over na te denken. De verkeersdruk is zo hoog en veroorzaakt zoveel problemen dat het niet anders kan dan dat er maatregelen genomen gaan worden. Denk aan emissievrije zones, waar bouwverkeer alleen met elektrische (bestel)auto’s mag komen bijvoorbeeld. Of andere beperkende maatregelen. Uiteraard is het beter om als branche zelf na te denken over oplossingen dan geconfronteerd te worden met onpraktische beslissingen en verplichtingen.

Lees meerBekijk andere publicaties