Weervrouw Van Leur boeit bouwers met klimaatuitleg

15-03-2019 - Amsterdam

De clustervergadering van de Utrechtse afdelingen en afdeling Het Gooi leverde veel stof tot nadenken én discussie op. Vooral het verhaal van meteoroloog Helga van Leur over de klimaatverandering kwam aan bij de aanwezigen.

Tweemaal per jaar vergaderen de afdelingen Utrecht e.o., Noord-West-Utrecht, Amersfoort e.o., Veenendaal en Het Gooi e.o. op een gezamenlijke locatie. Donderdag 14 maart was dat in Van der Vlak-hotel Veenendaal. Organisator afdeling Veenendaal had de bekende RTL-weervrouw Helga van Leur weten te strikken om voorafgaand aan de clustervergadering een lezing te geven. Uiteraard ging haar verhaal over het klimaat; als meteoroloog is ze daar immers dagelijks mee bezig, net als het gros van de bouwers.

Alarmerende cijfers

Na een korte introductie door Veenendaal-voorzitter Dave Baart nam Van Leur de aanwezigen mee in de wereld waar zo veel tegenstrijdige berichten over vallen te horen en te lezen. Ze legde uit hoe wetenschappers klimaatverandering meten. Dat gletsjers informatie bevatten over veranderingen van temperatuur en hoeveelheid CO2 in de lucht over de afgelopen 800.000 jaar. En dat die informatie laat zien dat er door al die eeuwen heen pieken en dalen zijn geweest, maar dat de huidige hoeveelheid CO2 vele malen hoger is dan de hoogste piek tot nu toe.
Ze gaf ook aan dat wetenschappers niet graag en niet snel conclusies trekken over oorzaak en gevolg, maar dat ze de kans dat de mens niets met die enorme toename te maken heeft, op 1 op 3,5 miljoen inschatten.
Samen met uitleg over wat het effect kan zijn van een grote hoeveelheid CO2 in de lucht en een overzicht dat liet zien dat temperaturen steeds extremer worden, was dat een boodschap die aankwam bij het gros van de bouwers. Ook bij het merendeel van degenen die vooraf hadden aangegeven echt niet meer te weten welk van de vele verschillende en zelfs tegenstrijdige geluiden ze nu moeten geloven.

Lees meerBekijk andere publicaties