Woningbouw in Utrecht krijgt wat meer lucht

09-01-2019 - Amsterdam

Als het Cobouw Café van 8 januari in Amersfoort een voorbode is van wat er verder in het land komen gaat, dan lijkt er meer ruimte te komen voor woningbouw. Voor politici van links tot rechts bleek het Utrechtse groen in ieder geval niet meer zo heilig.

In aanloop naar de provinciale statenverkiezingen van 20 maart organiseren Bouwend Nederland en Cobouw voor alle provincies een Cobouw Café om met politici te praten over provinciale bouwgerelateerde hete hangijzers. In de provincie Utrecht was dinsdagavond 8 januari een levendige bijeenkomst in Het Ketelhuis in Amersfoort. Samen met Cobouw journalist Thomas van Belzen peilde Bouwend Nederland-voorzitter Maxime Verhagen bij een aantal politici hoe de woningbouwvlag erbij hangt in het hart van het land. Naast gedeputeerde Pim van den Berg, VVD lijstrekker André van Schie en zijn Groen Links collega Huib van Essen maakte ook Ed de Groot, directeur Lekstede Wonen en voorzitter Regioplatform Woningcorporaties Utrecht, deel uit van het forum.

Verder kijken dan de stad

Rode draad van de avond was de forse opgave waar Utrecht voor staat; tot 2030 moet er 71.000 nieuwe woningen worden gebouwd. Het huidige beleid stelt dat dat binnenstedelijk moet gebeuren, binnen de zogenaamde rode contouren. Volgens D’66 gedeputeerde Pim van den Berg kan dat ook prima en ligt de provincie goed op koers. Bouwers merken echter dagelijks dat de realiteit toch anders is. De enorme hoeveelheid procedures, eisen en restricties maken het een onhaalbare kaart om de opgave binnen de gestelde tijd alleen binnen de stad te realiseren. Dat moet dus anders. Ze kregen daarin bijval van VVD-lijstrekker André van Schie. Hij benadrukte dat binnenstedelijke uitbreiding erg belangrijk is, maar dat er meer nodig is. Dat bouwen buiten de rode contouren mogelijk moet worden, dat kleinere kernen grotere kansen moeten krijgen. De lijsttrekker gaf aan dat zijn partij daar na de komende verkiezingen in de onderhandelingen over het college-akkoord hard op gaat inzetten. Ook pleit hij voor het bouwen in de polder Rijnenburg. Een locatie die nu al binnen de rode contouren ligt.

Lees meerBekijk andere publicaties