Zaanstreek/Waterland en gemeente Zaanstad bezoeken Ursem Modulaire bouw

28-05-2018 - Amsterdam

Duizenden woningen in Zaanstad kampen met ernstige funderingsproblemen. Samen met de afdeling Zaanstreek en Waterland keken wethouder en ambtenaren van Zaanstad op woensdag 23 mei of modulaire woningen wellicht de oplossing zijn.

Langzaam maar zeer zeker tast een niet te bestrijden bacterie de houten fundering van duizenden woningen in Zaanstad ernstig aan. Funderingsherstel en dan ook nog verder renoveren van de vooroorlogse huizen is een grote opgave waar veel particuliere eigenaren voor komen te staan. Immers, naast de vervanging van de fundering wacht er ook nog eens de ingrijpende duurzaamheidsoperatie. Wellicht soms beter slopen en wat nieuws neerzetten dus, is de conclusie van zowel gemeente als Bouwend Nederland. Bouwtechnisch is dat niet zo ingewikkeld, maar de financiële puzzel is een fikse uitdaging. Bouwcampus is gevraagd om daar onderzoek naar te doen, en ook te kijken naar de beste manier van herbouw.

Voor- en nadelen

Naast traditionele bouw is modulaire bouw een serieuze optie. Bouwend Nederland afdeling Zaanstreek en Waterland nam Wethouder Jeroen Olthof en een aantal ambtenaren van Zaanstad mee naar Ursem Modulaire bouw om te horen en te zien wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn. Het onderdeel van de Heddes Bouw- en ontwikkelingsgroep is gespecialiseerd in unitbouw, complete prefab woningen die in de fabriek worden gemaakt, worden getransporteerd naar de gewenste locatie in het land en daar ter plekke in elkaar worden gezet. Het lijkt wellicht een oplossing voor het probleem in Zaanstad. Zo’n 3.000 woningen moeten daar in de komende tien jaar rekening houden met de aanpak van ernstige funderingsproblemen. Mocht sloop/nieuwbouw de oplossing zijn, dan zullen de bewoners liefst zo snel mogelijk weer een nieuwe woning hebben. De korte bouwtijd van modulaire woningen kan dan een voordeel zijn.
Er kleven nu nog wel wat nadelen aan het modulair bouwen. Vanwege het transport over de weg is de maximale beukmaat 4 meter. Dit komt in de meeste gevallen niet overeen met die van de oude woning, maar daar kan mogelijk een oplossing voor gevonden worden. Daarnaast is de keuzevrijheid wel enigszins beperkt qua indeling en afwerking bij een woning die van de lopende band rolt; ook last minute wijzigingen zijn lastiger. Vandaar dat ook traditionele bouw zeer zeker als serieuze mogelijkheid wordt bekeken.

Financiële puzzel

De uiteindelijke keuze is aan de bewoners zelf. Want voor hen moet het financiële plaatje ook kloppen. Dat is nog echt een puzzel, maar de enorme hoge kosten voor het energieneutraal maken van de oude woning afgezet tegen de besparing op toekomstige energielasten bij een nieuwe NOM woning, maken dat slopen en nieuw bouwen een serieus betere optie kan zijn. Vandaar dat Bouwcampus ook kijkt naar het kostenplaatje, naar subsidiemogelijkheden en financieringsregelingen.
Keuze om niets te doen bij ernstige funderingsproblemen en zonder uitgaven gewoon in de bestaande woning te blijven zitten is er niet. Op enig moment zijn er echt veiligheidsproblemen en kan de gemeente niet anders dan de eigenaar uiteindelijk dwingen tot herstel. Vandaar dat Zaanstad en Bouwend Nederland de bewoners na de zomer willen oproepen om mee te draaien in een pilot. Die moet de zonzijde laten zien van volledige sloop en de bouw van een compleet nieuwe woning.

Lees meerBekijk andere publicaties