Zeeuws Economisch Verkiezingsdebat: “Het duurt te lang voordat eerste paal in de grond zit”

14-03-2019 - Terneuzen

Zeeuwse bouw- en infrabedrijven willen dat de provincie bij aanbestedingen meer rekening houdt met aannemers uit de regio. Daarnaast helpen een grotere plancapaciteit en versnelde procedures om aan de woningvraag te voldoen. Alle lijsttrekkers van provincie Zeeland reageerden tijdens het Zeeuws Economisch Verkiezingsdebat op de stelling ‘Minder regels en meer ruimte zijn noodzakelijk om te voldoen aan de Zeeuwse woningvraag’.

 

Het Zeeuws Economisch Verkiezingsdebat moet ondernemers en kiezers zo goed mogelijk te informeren over de standpunten van de verschillende partijen deze provinciale verkiezingen. Bouwend Nederland organiseert dit debat samen met VNO-NCW Brabant/Zeeland, PORTIZ, de Mobiliteitsalliantie en ZLTO in DOW Communicatiecentrum de Boerderij in Terneuzen. Het onderwerp bouw en infra wordt in een video geïntroduceerd door Joost Schuijs, voorzitter van het Infra Platform Zeeland van Bouwend Zeeland en Ron Flipse, algemeen directeur van Bouwgroep Peters. Schuijs stelt dat er de afgelopen jaren in Zeeland behoorlijk wat grote infrastructurele projecten zijn uitgevoerd, zoals de Tractaatweg en de verbinding van de A58 met de Westerscheldetunnel, maar dat regionale aannemers bij het aanbesteden van die projecten teveel over het hoofd zijn gezien. Hij zou graag grotere betrokkenheid van de provincie zien bij de regionale aannemers.

Meer kansen voor Zeeuwse bedrijven

Jo-Annes de Bat (CDA), Gerwi Temmink (GroenLinks), Anita Pijpelink (PvdA) en Harry van der Maas (SGP) mogen kort op deze vraag reageren en zijn het eens dat Zeeuwse partijen zoveel mogelijk in de gelegenheid moeten worden gesteld om hun bijdrage aan grote projecten te leveren. Het is immers goed voor de werkgelegenheid. Toch zijn er een paar kanttekeningen. “Er zijn duidelijke richtlijnen voor aanbesteden en boven een bepaald bedrag moet dat nu eenmaal Europees. Daar kunnen we niks aan veranderen”, geeft Temmink aan. De Bat vult aan dat je de grens moet opzoeken van wat kan en mag. Als andere provincies ook allemaal voorrang geven aan hun regionale aannemers, krijgen de Zeeuwse bedrijven buiten de provinciegrenzen juist weer minder kansen. “Daar zijn regels voor, maar we moeten ook onze creativiteit aanwenden. Het CDA vindt dat in het provinciale beleid de stelregel moet komen, dat er altijd een aantal Zeeuwse partijen mee mag doen.”

Lees meerBekijk andere publicaties