14 mei 1940: opdat wij niet vergeten

14 mei 1940: opdat wij niet vergeten

7 mei 2018 door: Havana Orange

Maandag 14 mei is een dag die bij elke Rotterdammer - ongeacht leeftijd - in het geheugen gegrift staat. En deze datum mag never nooit niet worden vergeten...

Niet al te lang geleden zijn wij door de Stichting Herdenking Bombardement 14 mei 1940 gevraagd om mee te denken over deze bijzondere dag wanneer in Rotterdam wordt stilgestaan bij de ‘ergste tien minuten ooit’. Ook al had Nederland al gecapituleerd, toch werd onze stad het slachtoffer van een bombardement van 600 seconden dat voor altijd en eeuwig het DNA veranderde.

Dit jaar werd een speciaal programma in LantarenVenster gehouden. Zo konden mensen gratis de H.J.A. Hoflandlezing bijwonen die dit keer gegeven zou worden door NIOD-directeur Frank van Vree en in het teken stond vanFilm, geschiedenis en herinnering. ’s Avonds start de Tuschinski-filmavond met een korte documentaire over Tuschinski, waarin de Rotterdamse filmmaker Arthur Bueno laat zien hoe Tuschinski er als Joodse immigrant in slaagde om de stad te veranderen, door de Rotterdammers in zijn bioscopen te laten zien hoe de rest van de wereld eruitzag. Na een muzikale bijdrage van Gerard Cox stond de film Casablanca (Michael Curtiz, 1942) op de rol.

Havana Orange werd gevraagd om mee te denken over een publiciteitsoffensief dat zou moeten leiden tot een volle zaal in LantarenVenster. En dit geschiedde… We hielden een week van tevoren een sneak peek in het Stadsarchief Rotterdam waarvoor de aanwezige, vooral Rotterdamse media werden uitgenodigd. De belangstelling bleek enorm: niet alleen een speciaal katern in de NRC, maar ook aandacht in de Rotterdamse editie van De Telegraaf, Trouw, het Algemeen Dagblad, Metro en een diepte-interview met Bueno bij RTV Rijnmond vormen het levende bewijs voor de interesse in dit belangrijke onderwerp.